ASSOORIDE SAARESTIK
30.08.2017

ASSOORID AUGUSTIS

Käisime Assooridel, täpsemini küll ainult San Migueli saarel Ponta Delgadas. Üldmulje väga hea, allpool natuke täpsemalt.

Muidugi oleks tore, kui keegi Eesti või mõne lähiriigi reisikorraldaja pakuks charterit Assooridele, aga kuni seda pole, tuleb kohale saamiseks kasutada liinilende. Meie lendasime LOT-i ja TAP-ga. Lennud ja lennukid kõik vinks-vonks, aga sinna või tagasi saamiseks kulub liinilendudega u 12h - chrateriga eeldatavalt poole vähem. Ajavahe Eestiga -3h ja valge aeg meiega sarnane.

Elasime AZOR Hotellis ja jäime väga rahule. Hotell uus, heal tasemel ja sõbraliku ning abivalmis kollektiiviga. 100% ei julge lubada, aga tundus, et kõikidest tubadest avaneb vaade ookeanile. Avarale toale lisaks oli väike rõdu laua ja toolidega, suured voodid, kohvimasin ja külmkapp ja muu vajalik. Hotelli katusel u 15m pikkune bassein, lamamistoolid ja Whalewatching nimeline puhvet. Lisaks veel jõusaal, restoran ja Assooride esimene kasiino. Väidetavalt oli kasiino väga popp ja huvilisi piisavalt. Hotelli eest läheb nn kergliiklustee, mida mööda saab edukalt hommiku- või õhtusörki teha. Linna peaväljak ja keskus koos restoranide ja kauplustega oli vast 10-15min jalutustee kaugusel. Mariina (sadam) oli otse hotelli ees. Ausalt öeldes oleks paremat asukohta raske ette kujutada. Kogu hotelli ümbrus ja tegelikult terve PD ja San Miguel torkasid silma ka puhtusega.

SUKELDUMISED

Kuna tegu on Atlandi ookeaniga, siis kogemus (loe: sukeldumiste arv) tuleb kasuks. Paadid on korralikud ja giidid tasemel, reeglina olid kõik kohad kuni 30min paadisõidu kaugusel. Briifingutel räägiti kõik vajalik ära, kõik nagu päris:). Vaheldust vee all oli ka piisavalt, polnud nii, et kohad kõik sarnased, aga nimed erinevad. Oli nii laavat, kanjone, koopaid-võlve kui ka vrakke. Elanikest kohtasime vee all kõige enam ilmselt kaheksajalgu ja mureene, aga kalu ja molluskeid (valdavalt nudibranchid) oli ka igal sukeldumisel. Vee peal nägime 3 erinevat liiki delfiine ja kašelotte. Vesi u 22, meie seltskond riietus al. 5mm kuni 7mm + vest kapuutsiga. Mingid kindad ei tee paha ja kohati tahtsid triggerid meid näksida ehk kapuuts võib igaks juhuks olla. Nähtavus oli u 20-30m vahel ja sagedamini kohtasime nn pinnahoovust - sügavamal oli alati rahulikum. Allaminekuteks hoovusega kasutasime otsa, üles tulles vahel ka poid. Probleeme polnud, kõik toimis hästi. Meie lemmikkohtadeks olid vrakk DORI, Mirrors ja The Wall.

SÖÖGID-JOOGID

Assoorlased ise on hästi abivalmis ja külalislahked. Sellist suhtumist a la "tõmban turisti, homseks on ta nagunii läinud", me ei kohanud kordagi. Kuigi võiks arvata, et ookeani saarestik toitub mereandidest, siis päris nii see polnud. Iga elaniku kohta arvestatakse Assooridel u 2 lehma ja seoses sellega olid kõik loomalihast toidud reeglina ikka väga head. Ja Vana Indiaanlase soovitus - kalakohas liha ja lihakohas kala ärge tellige, pidas paika. Kohalikud oskavad ka väga hästi kohti soovitada, kui ise teada, mida tahate. Õhtusöögiks bronnisime laua ära, sest paremaid kohti tahavad nii kohalikud kui turistid enam-vähem samal ajal külastada. Söögita muidugi ei jää, aga kui on list kohtadest, mida tahad külastada, siis on bronn õnnestumise garantiiks. Väga head on igasugu juustuvalikud kuna veistega koos on tasemel ka piimatööstus. Saared on vulkaanilise päritoluga ja mulje jäi selline, et ükskõik, mis maha kukub, kasvama ka läheb. Igal pool on roheline ja mägine ning ringi sõites on järvi või ookeani vaateid iga natukese aja tagant. Söögikorra hinnad jäid sinna 15.- ja 25.-€ vahele, aga pingutusega oleks ilmselt rohkem ka saanud. AZOR hotelli hommikusöök oli täiesti 5+. Ainuke asi, mida ei leidnud, oli puder, aga kõik muu oli olemas, k.a. soovijaile hommikune vahuvein. Baare ja puhveteid oli piisavalt ja meeleolud väga sõbralikud.

EKSKURSIOONID

Tegelikult kasutasime grupi siseselt erinevaid variante. Renditi nii rollereid, autosid kui ka giid-juhiga ekskursioone. Giidiga trippimise eeliseks oli see, et sõidu ja peatuste ajal saime natuke haritumaks. 4 tunnine ekskursioon maksis 7-le seltskonnale 90.-€. Bussiks oli igati uus ja tasemel Mercedes ja giid Marco kullatükk! Teadis ja rääkis ja killutas ka. Kuni nädala võib vabalt elada ühel saarel ja saarevahetus pole teema. Alates 8.päevast võiks tulevikus kaaluda 2 saart - vahelduse mõttes. Samas sinna Ponta Delgadasse läheks tagasi küll, nt 3-ks või 4-ks päevaks ja siis vahetaks saart. Päevaplaan oli reeglina selline, et enne lõunat sukeldusime ja pärast lõunat ekskurseerisime. Toimis hästi. Ilusamad kohad on Sete Cidades, Mosteiros (saare läänetipp), Ribeira Grande ja Furmas ning termaalvannid. Toimiv teekasvatus oli ka väga šeff - imelik ainult, kuidas nad seal turistide vahel tööd suudavad teha...Vaalavaatlus oli paras turistikas, aga kuna delfiinid ja kašelotid nägime ära, siis väga ei virise ka. Selline kontor nagu Futurismo pakub vist kõike - jalgsi matku, safarit, delfiinidega ujumist, kajaki matku, ratsutamist, SUP-e jms. Päris kõrghooajal, mida august on, tasub tegemisi ette planeerida - meil oli näiteks autorendiga üsna tuuga.

Nädal oli täitsa paras puhkus ja soovitan kindlasti külastada, kui selline võimalus tekib. Ei ole veel turistidega liiga harjunud ja vaadata on seal küll ja küll. Kliima on mereline, st päevaga võib saada kõik 4 aastaaega - mägedes (kuni 1500m) on jahedam ja pilvine, kusagil jalamil sajab ja all mere ääres reeglina ikka üle 30 kraadi. Kõige ebamugavam on vbl lendamine - kui nt Bostonist saad Ponta Delgadasse 1 lennuga, siis Tallinnast alla 3 lennu väga ei ole varianti. Aga loodame, et ühel ilusal päeval tekib ka otselend Tallinnast Assooridele!! Pildimaterjali reisist leiate galeriist.