MÕRTSUKHAID GUADALUPEL
07.11.2012

Guadalupe
Guadalupe on Mehhikole kuuluv saar, mis asub Vaikses ookeanis, Ensenadast u 300km kaugusel läänes. Suurima populaarsuse on saar saavutanud just tänu mõrtsukhaidele (Carcharodon carcharias, ingl. keeles Great White Shark), kelle vaatlemiseks, filmimiseks ja pildistamiseks peetakse Guadalupet just maailma parimaks kohaks. Nn puurisukeldumised toimuvad vaid hooajal ning reeglina on vesi 20 kraadi ringis ja nähtavus enamasti üle 30m.
Reis
Meie partneriks on Shark Xperts, kelle eesmärgiks on jätta nii endast kui haidest kustumatu mulje. U 30m pikkusel laeval Islander veedame kokku 5 päeva, millest kolme jooksul veedame vee all haisid vaadeldes ja filmides-pildistades u 15h. Vähe sellest, Guadalupe on koht, kus reeglina võib kohata rohkem kui 1 haid!!! Guadalupe asub San Diegost kaugel, mis tähendab, et esimene ja viimane päev kuluvad sihtkohta jõudmiseks.
Pildistamine
Isegi, kui te ei ole varem vee all pildistanud, tasub sellega nüüd tegelema hakata. Pildistamine on lihtne ja Guadalupel on selleks suurepärased tingimused - väga hea nähtavus ning kindel ümbritsev puur, mis lubab kogu tähelepanu pöörata vaid pildistamisele. Kummaski puuris on vabalt ruumi 5-le pildistajale-filmijale. Lisaks nendele on veel 1 puur sukeldujaile, millega on võimalik laskuda kuni 10m sügavusele ning saada haidest haruldasi vaateid.

Ekspeditsioon
Lahkume San Diegost õhtul kl.22, et seada ennast sisse MV Islanderi pardal. Pärast briifinguid stardime Mehhiko suunas, et hommikuks olla Ensenadas, kus täidame kohalikud piiriületusprotseduurid.
I päev
07.00 - h/s ja sellele järgnevalt passikontroll laeva pardal. Pärast loa saamist stardime Guadalupe suunas.
09.00 - Eeldatavalt stardime Ensenadast ja meie seiklus algab!! Päeva jooksul on piisavalt aega seada ennast mugavalt sisse, tutvuda laeva, meeskonna ja reisikaaslastega ning viia ennast täpsemalt kurssi järgnevate päevade tegemistega.
12.00 - Jimi jagab vajadusel algõpet neile, kes pole varem vee all viibinud või kes soovivad oma teadmisi uuendada. Kõikidel sukeldujatel on samal ajal piisavalt aega panna kokku ja valmis oma sukeldumisvarustus.
13.00 - Lõuna. Pärast lõunasööki tegeleme meelepäraste tegevustega, naudime ookeani meie ümber ning saadame pilguga kaugenevat maad.
16.00 - Järjekordne toidukord, seekord õ/s oode. Ühtlasi hakkab ka päev otsa saama ja päike loojub.
18.00 - Õhtusöök. Pärast õhtusööki on märksõnadeks filmid, lauamängud, raamatud, mõrtsukahidest vestlemine jms. Kindlasti on meeskonnal aastate jooksul kogunenud huvitavaid juhtumisi ja fakte mõrtsukhaide kohta.
II, III ja IV päev
07.00 - Hommikusöök pärast unenägusid haidest:).  
08.00 - Saabume Guadalupele ja enne sukeldumist veel üks konkreetselt sukeldumistele suunatud briifing koos puuride ja muu vajaliku demoga. Moodustame grupid sukeldumisteks, mis vaheldumisi puurides vee alla lähevad.
10.00 - Kerge snäkk, pärast mida võime alustada sukeldumistega!!
12.00 - Lõunasöök kõikidele neile, kel selle jaoks aega ja tahtmist on.
15.00 - Õhtuoode, haide vaatlus jätkub.
16.00 - Seoses õhtu saabumisega jätame selleks korraks haid rahule.
19.00 - Õhtusöök koos ülevaatega päeval toimunust. Õhtu sisustame endale meelepärase tegevusega. Valikutes on filmiõhtu, raamatud, küsimused-vastused haide teemal jms.
IV päeva õhtul 
16.00 - Selleks korraks hakkab ekspeditsioon kahjuks läbi saama. Enne lahkumist vaatame üle Guadalupe merilõvid ja kohalikud erinevad linnud.
19.00 - Õhtusöök ja ühtlasi alustame teekonda tagasi Ensenadasse. Kahjuks on kätte jõudnud meie viimane õhtu laevas ja lahkumisetund.
V päev
08.00 - Hommikusöök (kui ikka soovi on ja mahub veel:))
12.00 - Lõunasöök.
16.00 - Jimi teeb ülevaate meie ekspeditsioonist ja õige pea oleme tagasi San Diegos.
17.00 - 18.00 - Pärast passikontrolli oleme tagasi seal, kust 5 päeva varem võrratult vaesematena olime alustanud.

KKK
K: Mida ekspeditsioon sisaldab?
Kõike! Pärast pick up`i Holiday Inn hotellist San Diegos pole nn "varjatud kulutusi". Järgneva 5 päeva kulutused on osavõtutasuga kaetud. Sinna hulka kuuluvad loomulikult majutus, kogu toitlustus koos jookidega (k.a. õlu ja vein), vajalikud piiriületustasud jms ning lisaks veel haid, nendega seotud stoorid ja mälestused kogu eluks!

K: Kas puuris on ikka turvaline sukelduda?
Jah, puurisukeldumine on maailma üks turvalisemaid sukeldumisi, sest te olete pideva ja mitmekordse valve all. As well as quoting our 100% safety record we must point out that contrary to popular belief, Great White sharks are often cautious and timid during diving operations. These animals often approach our cages with extreme care and will very rarely bump or mouth the cages for investigation. On rare occasions, if this does happen, our cages are designed to withstand the challenge. The sharks are not being aggressive , just exploring new objects in their environment. Never forget, our highly qualified and experienced crew always regard your safety as their number 1 priority. They will never put you in any situation that is deemed to be unsafe in anyway.

K: Kuidas võrrelda Guadalupet teiste mõrtsukhaide elupaikadega?
Shark Diving Xperts usub, et Guadalupe on maailma parim paik nende haruldaste kiskjatega kohtumiseks ja seda mitmel põhjusel. Esiteks väga hea nähtavus, mida mujal ei kohta. Teiseks kliima. Enamasti on ilmad vaiksed ja õhk meeldivalt soe, mis teeb kogu elu laevas väga nauditavaks. Kolmandaks saare eraldatus, mis välistab haide "jagamise" teiste laevade ja sukeldujatega.

K: Kas osalemiseks peab olema sertifitseeritud sukelduja?
Ei. Sukeldumine puuris viiakse läbi instruktorite poolt, kui nn "tutvustav sukeldumine", mis ei eelda eelnevat kogemust ja/või teadmisi. Kogu õpetus ja vajalikud teadmised antakse teile laeval.

K: Kui kaua veedetakse aega vee all?
Vee all saab iga soovija veeta 3 päeva jooksul kokku kuni 18h. Võrreldes teiste analoogsete väljasõitudega on seda tunduvalt rohkem, sest osalejate arv laeval on piiratud ning kokku saame kasutada 3 "puuri".

K: Kui suured on mõrtsukhaid?
Enamus haidest on 4 kuni 5m pikad. Guadalupe mõrtsukhaide eripäraks on mitte nende pikkus, vaid ümbermõõt! Nad on tõesti "laiad", te veendute selles. Mõrtsukhai võib erinevatel andmetel kasvada kuni 7m pikkuseks ning kaaluda kuni 3,5 tonni.

K: Kui suur on tõenäosus kohata mõrtsukhaisid Guadalupel?
Seni pole Sharks XPERTS veel kunagi naasnud haisid nägemata. Mõrtsukhaide konsentratsioon Guadalupel on väga kõrge ja pole haruldane, kui ümber puuri on neid rohkem kui üks. Parimatel juhtudel on ümber laeva ujunud samaaegselt 7 haid! See, et haisid ei kohata, on välistatud.

K: Kui hea on nähtavus Guadalupel?
Sukeldume Vaikses ookeanis ja enamasti on nähtavus 25 kuni 30m. Enamasti näevad kõik puurides viibijad tänu heale nähtavusele haisid juba eemalt või sügavusest aeglaselt kõrgemale tõustes. See kõik annab mitte ei piirdu haidenägemine sellega, et nad ilmuvad kusagilt udust ja kaovad mõne sekundigaWe are diving in the Pacific Ocean and clarity is often between 80 - 100 ft! It is not a case of peering into the gloom and only seeing sharks when they are right in front of you. Due to the brilliant visibility, you can see our sharks from deep down approaching from the depths and providing you with some amazing photo opportunities.

K: Mis on vee temperatuur Guadalupel?
Vee temp. on orienteeruvalt 20 kuni 21°C. Soovitus on kasutada sukeldumisteks 5mm või 7mm ülikonda koos kapuutsiga. 

K: Kui kaua kestab reis Guadalupele?
Alates MV Islanderi lahkumisest Ensenada sadamast tuleb arvestada u 23h navigeerimisega Vaiksel ookeanil. Reeglina kulub esimene päev kiiresti, kus tutvutakse grupi liikmete ja meeskonnaga, "jagatakse" kogemusi haidest ja nn hailugusid, nauditakse merd ja lihtsalt puhatakse. Öö möödub navigeerides ja hommikuks oleme Guadalupe saarel.

K: Kuidas näeb välja majutus MV Islanderil?
Kõik kajutid laeva pardal on 2-kohalised ning varustatud konditsioneeri, pistiku, kapi (panipaiga), kahe voodi, kraanikausi ja peegliga. 

K: Mida pakutakse laeval toiduks?
Laeva toit on värskelt valmistatud ja vastab 4* tasemele (ma ei tea, mis tase on toidu 4*). Laeva šeff-kokk on Rick, kes valmistab meile päeva jooksul ette 3 rooga ning erinevad snäkid ja ooteroad. Bar või köök on alati avatud ja igaüks saab ise end vajadusel varustada saadava toiduga. Toidu erisoovide korral palume nendest varakult teada anda ja kindlasti leitakse kõikidele soovidele lahendus. Üks, mis kindel - nälga või tühja kõhtu te selle reisi ajal ei tunne.

MV Islander
Mõõdud - 27m x 7m
Mootorid - 2 x 3406 450hp Caterpillar Main engines
Reisijad - kuni 124 reisijat ranniku lähedal ja kuni 30 reisijat ööbimiega (Guadalupele haide vaatamisele maks. kuni 16 inimest)
Lisavarustus - 3 haivaatluspuuri, platform sukeldumisteks, salong, 2 vaatlusdekki, 11 kajutit tualetid ja dušširuumid.  

Laeva 11 kahekohalist kajutit on varustatud 2 eraldi voodiga ja kajuti varustusse kuulub puhta voodipesu, konditsioneer, pistikud ja kapp ning muud panipaikad. Suur hall on mõeldud puhkamiseks ja lõõgastumiseks enne ja pärast sukeldumisi. Samuti on hall kasutusel söögitoa-restoranina, kus me köögi üllitisi naudime. Hallis on TV koos DVD nängijaga ja hulgaliselt erialast kirjandust raamatute ning ajakirjade näol. Baar on avatud pidevalt "janustele" sukeldujatele ja kehtib iseteenindus. Kahel dekil on haide vaatlus omamoodi äge ja mitte vähem erutav, kui vee all puuris viibides. Lisaks on dekkidel võimalik puhata sukeldumiste vahel. Sukeldumiste platform laeva ahtris on kohaldatud spetsiaalselt selleks, et oleks ruumi end ette valmistada ja mugavalt puuri minna või puurist väljuda. isaks on platformil piisavalt ruumi kogu sukeldumisvarustuse säilitamiseks (ülikonnad, maskid-lestad, kaamerad jms). Shark XPERTS on kulutanud väga palju aega ja energiat üle maailma selleks, et välja selgitada parim koht ja varustus mõrtsukhaide vaatlemiseks - selle vaeva vilju näete te kogu reisi vältel.  

Litsenseeritud sukeldujad võivad (loe: peavad) käima puuriga kuni 10m sügavusel, sest selliseid kaadreid ja vaateid te mujal ei kohta. Puur võimaldab näha ja vaadata haisid 360° ümber enda. Haid, kes tunnevad ennast koduselt, ei jäta kindlasti uurimata "tulnukat", mis on sisenenud nende maailma. Iga litsenseeritud sukeldujaga on kaasas kohalik divemaster, mis kõik teeb protsessi väga hästi kontrollitavaks ja turvaliseks. Sellest kõigest saab üks väga kordumtu ja unustamatu mälestus vee all! 
Ärgates 2. päeva hommikul Guadalupel, ootab teid väga omapärane vaatepilt. Guadalupe lääneranniku moodustab püstloodis sein, mis ulatub pea 1300m kõrgusele üle merepinna. Kogu sein on punastes ja oraanÅžides toonides ning väga fotogeeniline.

Mõrtsukhaidest
What food could they find at such depths? Squid, maybe swordfish and other sharks?
Those visiting Hawaii would be there during the Humpback whale calving season. If then, White sharks are not mating at Guadalupe Island, where does mating occur? It could be at the SOFA, but nobody knows that. Nor is it known where white sharks are born, though some presume pupping occurs along the coast. The males arrive back at Guadalupe, at the beginning of July, coinciding with the pupping of the Fur seals. The females arrive several weeks later. The Islander crew were one of the first to notice sharks at Guadalupe island. Over the years they have seen them return time and time again becoming both increasingly popular and thrilling for our guests! Shark Diving Xperts know many of these sharks by name and it is always exciting when one of our “old buddies” shows up at the side of the boat to greet us! “Shredder” is probably the most famous Great White shark in the world and rightly so. Shark Diving Xperts love this charismatic guy, a 15ft male with a unmistakable “shredded” dorsal fin! The story goes that he once bit through the anchor line of a diving operators boat and was christened from that day onwards! He is seen almost every year (every trip in 2010!) and his appearance never fails to make an impression on our divers. He is a true showman!
Amongst his “buddies” at the island are many other characters including Bruce a 14ft confident male, Lucy a 12 ft female with distinctive broken tail fin, Skid another male famed for being tagged on the National Geographic channel and Nosy an easily identified female with white scarring on her nose! COME AND MEET THEM IN PERSON!!!
 
Our crew of Shark Diving Xperts have been working together for several years. They have many qualifications between them and all bring their own invaluable expertise to your trip. Their second to none seamanship, their knowledge of the environment and their enthusiasm and respect for the sharks,makes them one of the best all round crews working in the waters of Guadalupe Island.
Shark Diving Xperts will supply the boat, the sharks and the memories but here are a few things that you may need to bring
on the trip to make it as personal and comfortable as possible.

PAPERWORK
• Liability waivers and Questionnaire - completed, signed and returned to Waterworld.ee
• Trip Insurance - Shark Diving Xperts recommends DAN medical/travel and dive insurance

DIVE GEAR
• Mask - If you have one, although we do supply masks we believe that it is the most important piece of equipment you need and it certainly gets used over the course of the trip so you want one that fits you well and feels comfortable.
• Underwater camera - we will supply rental cameras at affordable prices but there is nothing like having your own.
• Certification cards - or proof of certification if qualified.

CLOTHING
• Hat - both woolly for potentially chilly evenings and a cap to shade the glorious Mexican rays
• Sunglasses - preferably polarized as they give better viewing of sharks from the deck
• Jacket - For early mornings and in case the wind should pick up
• Sandals - for comfort on deck
• Hooded jumper - comfortable for evening drinks on the deck and early morning starts

Vajalikud lisatarbed
• Sunblock.
• Käterätik või veel parem - saunalina.
• Binokkel või pikksilm. Elu ei kee mitte ainult vee all, vaid ka Guadalupel!
• Hügieenitarbed. 
• Raamat. 
• Vajalikud patareid/akud. Kauplusi pole!
• Kaamerad ja aparaadid momentide jäädvustamiseks.
• Adapterid-laadijad jms. 
• Pass - ilma passita pardale ei saa (ja vaevalt te nii kaugele jõuategi passita...)

Fronting beautiful San Diego Bay, the Holiday Inn Bayside is located in the newly redeveloped Point Loma area, whithin walking distance of over a dozen restaurants, sport fishing & whale watching marina, scenic walking paths along the San Diego Bay, and Liberty Station.
It is conveniently located only 1 mile from the San Diego Airport and 4 miles from the Gas Lamp Quarter and Convention Centre.

The hotel proudly features the newly relaunched look of the Holiday Inn. It showcases contemporary design, refreshed guest rooms, and a new service culture to consistently deliver superb service ensuring the success of your meetings and special events.

Waterworld Expedition with Shark XPERTS.